Εξαιρετικά.
Στην χοντρή τριχωτή
κολοκύθα με τον μεγάλο κώλο.
Σωσίας της Βέτα Μπετίνι.
1.
Τίτλος : ΚΟΛΟ-ΚΟΛΟ
Ελληνικός Υπότιτλος : ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 2001 - 2005
Συγγραφέας(είς) : ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
Κατηγορία(ες) : ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ - ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Χρονολογία Α έκδοσης Άγρα: 1/12/2005
Χρονολογία έκδοσης Πρωτοτύπου: 2005
Σχήμα βιβλίου : 300x230
Τύπος βιβλιοδεσίας : ΜΑΛΑΚΗ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
Αριθμός σελίδων : 128
ISBN : 960-325-614-5
Τιμή Ευρώ: 30
2.
http://www.colocolo.cl/
3.
Κολοκυθιά
Αγγειόσπερμο, δικότυλο, αναρριχητικό φυτό η κολοκυθιά ανήκει στην τάξη κολοκυνθώδη και στην οικογένεια κουκουρβιτίδες.
Οι κολοκυθιές είναι γενικά λαχανοκομικά φυτά και οι καρποί τους, ανάλογα με το είδος καταναλώνονται στη μαγειρική ή χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς.
Είναι μονοετή ή και πολυετή φυτά , φέρουν έλικες και οι βλαστοί τους είναι πράσινοι, κυλινδρικοί, τριχωτοί. Τα φύλλα τους είναι μεγάλα, πλατιά , παλαμοειδή και οι μίσχοι τους μακριοί.
Τα άνθη της κολοκυθιάς είναι μεγάλα κίτρινου χρώματος , μονογενή. Τα αρσενικά άνθη φέρουν μακρύ ποδίσκο και τα θηλυκά κοντό. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και η ανάπτυξη της είναι πολύ γρήγορη. Είναι φυτό της καλοκαιρινής περιόδου και δεν αναπτύσσεται στο ψύχος. Η καλλίτερη θερμοκρασία είναι γύρω στους 22 βαθμούς. Όταν υπάρχει αρκετή ζέστη τότε χρειάζεται αρκετό πότισμα. Στην υγρασία το φυτό αναπτύσσεται πολύ καλά, ενώ το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικές ουσίες και γενικά μέσης συστάσεως. Η λίπανση με κοπριά ή οργανικά λιπάσματα θεωρείται απαραίτητη. Κατά τη χειμερινή περίοδο η καλλιέργεια γίνεται σε θερμοκήπια.
Τα κυριότερα είδη κολοκυθιάς είναι :
1.- Η κοινή κολοκυθιά. Η επιστημονική της ονομασία είναι κουρκούβιτα η κολοκύνθη. Οι καρποί της είναι τα γνωστά κολοκυθάκια που τρώγονται μαγειρεμένα σε πολλές παραλλαγές. Εξαιρετικά για δίαιτα, όταν τρώγονται βραστά, αφού έχουν μόλις 160 θερμίδες το κιλό. Περιέχουν βιταμίνη C , ποτάσσιο , βιταμίνη Β12, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
Συλλέγονται όταν φτάσουν σε ένα ορισμένο μέγεθος ή όταν είναι ακόμα σχετικά μικρά. Όταν παραμείνουν πάνω στο φυτό το μέγεθος τους μεγαλώνει και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα στο μήκος. Η σάρκα τους τότε γίνεται σπογγώδης και χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή σπόρου. Εκτός από τα κολοκύθια μαγειρεύονται και οι ανθοί , συνήθως γεμιστοί με ρύζι. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κοινής κολοκυθιάς και αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το σχήμα , το μέγεθος και το χρώμα του καρπού.
Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας στην Ελλάδα είναι η Ηλεία ,η Μεσσηνία,η Κρήτη και η Αττική. Καλλιεργούνται γύρω στα 45,000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 70,000 τόνους.
2.- Κολοκύθα ή νεροκολοκύθα. Ο καρπός της είναι ογκώδης , σφαιρικός και φτάνει πολλές φορές και τα 50 κιλά βάρος αν και έχουν αναφερθεί και ακόμα πιο βαριές. κολοκύθες Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, σε πίτες, γλυκές ή αρμυρές και για διακοσμητικούς σκοπούς.
Σαν έθιμο στις Η.Π.Α. κατασκευάζουν χαρακτηριστικά πρόσωπα-φανάρια την παραμονή των Αγίων Πάντων στις 31 Οκτωβρίου (Halloween).
3.-Η γλυκιά κολοκυθιά. Ωριμάζει τους καρπούς της το φθινόπωρο και είναι ανθεκτική και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη γλυκοκολοκύθα παρασκευάζονται διάφορες πίτες.
4.-Η φλασκιά. Οι καρποί της έχουν χαρακτηριστικό σχήμα και όταν ξεραθούν βάφονται και χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς.
Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες διακοσμητικές ποικιλίες ,που οι καρποί τους έχουν μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Οι σπόροι μερικών ποικιλιών τρώγονται σαν ξηρός καρπός,που είναι γνωστός με την ονομασία
πασατέμπος.
Συγκεντρώσου και σταμάτα να παίζεις την
κολοκυθιά.
" Στου παππού το περιβόλι,
που το αγαπούμε όλοι,
είναι μια κολοκυθιά,
πλάι-πλάι στη ροδιά.
Κάνει πέντε κολοκύθια
στρογγυλά, μα την αλήθεια
θα τα δώσει ο παππούς
μποναμά της αλεπούς.
Δυο θα δέσει στην ουρά της
κι όλα τα άλλα στα παιδιά της".
" Ποιος θα πάει στην αλεπού ; " " Ποιός θα της πάει τα κολοκύθια ; "
" Να πάει η Βαγγέλα"
" Γιατί να πάει η Βαγγέλα; Να πάει η Έβη"
" Γιατί να πάει η Έβη; Να πάει η Βέτα!"
10 σχόλια:
κΩλοκυθιά ρε μαλάκα είναι όχι κολοκυθιά... τι με βάζεις να σε διορθώνω τώρα, δεν είναι και του χαρακτήρος μου..
ποιός είπαμε θα κάνει την μάνα???
Να κάτι τέτοια μου κάνεις και παθαίνω κΩλούμπρα πατηκομένη μπετούγια.
Εγώ ανήκω σε αυτό το είδος:
.- Κολοκύθα ή νεροκολοκύθα. Ο καρπός της είναι ογκώδης , σφαιρικός και φτάνει πολλές φορές και τα 50 κιλά βάρος αν και έχουν αναφερθεί και ακόμα πιο βαριές. κολοκύθες Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, σε πίτες, γλυκές ή αρμυρές και για διακοσμητικούς σκοπούς
Ακου εβη.. Και μετά με λες εμένα αμόρφωτη, κοντοπιθαρο κουνάβι.
Μία τζατζίκι
μία κολοκυθάκια τηγανιτά
2 γειστά κολοκυθάκια
μία κολοκυθοκεφτέδες
μια κολοκυθοσαλάτα
2 πίτες κολοκύθι
1 ροφό με σάλτσα κολοκυθιού
2 ανθούς κολοκυθιού με ρύζι
3 σακουλάκια πασατέμπο
και
3 απεριτίφ κολοκυθι
και μία νεροκολοκύθα για το σπίτι
και γρήγορα έ??
"το μέγεθος τους μεγαλώνει και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα στο μήκος. Η σάρκα τους τότε γίνεται σπογγώδης"
σίγουρα μιλάς για κολοκύθες?
"Είναι μονοετή ή και πολυετή φυτά , φέρουν έλικες και οι βλαστοί τους είναι πράσινοι, κυλινδρικοί, τριχωτοί. Τα φύλλα τους είναι μεγάλα, πλατιά , παλαμοειδή και οι μίσχοι τους μακριοί.
Τα άνθη της κολοκυθιάς είναι μεγάλα κίτρινου χρώματος , μονογενή. Τα αρσενικά άνθη φέρουν μακρύ ποδίσκο και τα θηλυκά κοντό."
Εδώ σχεδόν ερεθίστηκα!!!!!
Kai πόσο νοικιάζεις τη φάτσα σου το Χαλογουήν;
Όποιος μπορέσει να μου βρει φωτό της Βέτας να κοτσάρω θα αμειφθεί πλουσιοπάροχα.
κολοκυθια τουμπανα.
Θες να σε μυήσω στην ιταλική μαφία;
Κολοκυθοκορφάδες με την ρίγανη
Δημοσίευση σχολίου