Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Bιογραφικό

Ο Μιχάλης Καλτεζάς (1970 - 17 Νοεμβρίου 1985) ήταν μαθητής που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1985. Ο 27 χρόνος τότε αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε τον Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση είκοσι μέτρων] καθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.

Η πορεία ξεκίνησε και τελείωσε ομαλά χωρίς κανένα επεισόδιο αφού η περιφρούρησή της από τους διοργανωτές ήταν επιτυχής. Μετά το τέλος της πορείας και ενώ οι διαδηλωτές διαλύονταν σε κάποια ψησταριά των Εξαρχείων σταματά για φαγητό μια ομάδα ΜΑΤ. Από το σημείο περνά μια παρέα αναρχικών που ειρωνεύονται τους αστυνομικούς, ενώ την ίδια στιγμή καταφθάνουν συνάδελφοι των τελευταίων οι οποίοι περίμεναν σε σταθμευμένη κλούβα των ΜΑΤ. Εν τω μεταξύ πολλαπλασιάζονται και οι αναρχικοί που αρχίζουν να καταδιώκουν τους αστυνομικούς, με τα επεισόδια να εξαπλώνονται στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάποιο σημείο των επεισοδίων, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Μπότσαρη, ο αστυνομικός Μελίστας πυροβολεί και σκοτώνει από πίσω τον Καλτεζά ο οποίος έτρεχε. Ασθενοφόρο τον μεταφέρει στον Ευαγγελισμό όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Αμέσως μετά τον θάνατο του Καλτεζά καταλαμβάνεται από αναρχικούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας το παλιό Χημείο στη Σόλωνος και το Πολυτεχνείο. Το πρωί της 18ης Νοεμβρίου δίνεται η άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο, να μπει η Αστυνομία στο Χημείο. Η εισβολή γίνεται με χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά μετά το 1976, και οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν 37 άτομα τα οποία ξυλοκοπούν, ενώ λίγοι καταφέρνουν να φτάσουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους υπονόμους. Αυτή ήταν και η πρώτη άρση ασύλου από την επίσημη θεσμοποίησή του το 1982. Τα επεισόδια στην Αθήνα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.

Ύστερα από τα γεγονότα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μένιος Κουτσόγιωργας υπέβαλλε την παραίτησή του, την οποία ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε δεκτή. Στις 26 Νοεμβρίου του 1985 η 17 Νοέμβρη, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Καλτεζά, επιτέθηκε με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν δεκατέσσερις.

O Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 25/1/1990 από το Εφετείο, με δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο καθώς του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν «εν βρασμώ ψυχής». Η αθώωσή του προκάλεσε νέα σοβαρά επεισόδια με κατάληψη του Πολυτεχνείου από δυνάμεις της Αριστεράς και αναρχικούς.

Πηγή el.wikipedia.org

12 σχόλια:

bill g. είπε...

Πιστεύεις ότι μαθαίνουμε/μαθαίνουν τελικά; Ή τσάμπα πάνε αυτές οι ζωές;

Εγώ πάλι δεν ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάλι που φαντάζομαι γιατί το βάζεις, ξέρω ότι δεν μαθαίνουν. εδώ δεν θυμούνται καλά καλά, τι να μάθουν.

να δούμε για πόσο καιρό θα θυμούνται να τον τιμούν και αυτόν τον νεκρό.

flonsavardu

manetarius είπε...

Για να δούμε τι θα γίνει με την δίκη του Κορκονέα στην Άμφισσα!
Πάντως έτσι και του ρίξουν 2-3 χρόνια ... θα είναι σκάνδαλο!
Ο τύπος, πρέπει να μείνει μέσα για πάντα!

prozak είπε...

ναι, σωστα να μείνει μέσα για πάντα ο κορκονέας...

να βγάλουν τον αλβανό που βιάζει γιαγιάδες και να βάλουν τον κορκονέα...

ή ακόμα καλύτερα να βγάλουν όλους αυτούς που σκότωσαν για 10-15€ και να βάλουν μέσα τους μπάτσους...

Ανώνυμος είπε...

πόσο την έχει αυτός ο αλβανός παιδάκι μου;


Γιαγιά

KonstantinosVL είπε...

ωραια η λεξ! τα του 90 τα θυμαμαι ακομα κι εγω

milch-käfer είπε...

To Μilch το βράδυ έχασε τον Βρόμο
και πήγε και τον έψαχνε σε κάθε άδειο δρόμο!

Tanila είπε...

Eγώ ντρέπομαι που έμαθα μόλις πέρσι τέτοια εποχή την ύπαρξη του Καλτεζά, με αφορμή τον Γρηγορόπουλο.

prozak είπε...

εσύ θα έπρεπε να ντρέπεσαι γεικότερα..!!!

Marina είπε...

Τα γεγονότα του 85 τα θυμάμαι πολύ καλά. Κάθε φορά οι γνωστοί άγνωστοι προκαλούν τους αστυνομικούς οι οποίοι ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να προβούν σε πιστολίδι-όποιον πάρει ο χάρος. Αυτός είναι ΚΑΙ ο στόχος. Το 85 ήταν ο Καλτεζάς, τώρα ο Γρηγορόπουλος. Ο Μελίστας έφαγε 3 χρόνια και τώρα είναι έξω μιά χαρά περνάει..κάπου! Θυμήσου τα γραφτά αυτά. Η δίκη θα γίνει στην Αμφισσα για να αποφευχθούν οι ταραχές στην Αθήνα, ο Κορκονέας (που οι περισσότεροι απο εμας έχουν ξεχάσει πως μοιάζει) θα φάει το πολύ 5 χρόνια και σε 3 χρόνια θα είναι έξω, ωραία και σιωπηλά!.

Επίσης κάποιοι προκαλούν και σέρνουν απο τη μύτη τους φοιτητές, ώστε να κλείνονται στις Σχολές, να δέρνουν τον Πρύτανη και να αγαγκάζουν τους τελευταίους να άρουν το ασυλο. Ολα γίνονται επίτηδες ώστε η κοινή γνώμη με αυτά να ασχολείται και όχι με άλλα πιο σοβαρά

Tanila είπε...

Ο πρυτανης θέλει ξύλο γενικώς.

Υπογραφή: μια πρώην φοιτήτρια

Sophey-Franny είπε...

o kalabokas pou dolofonise to 1991 ton temponera emeine mesa 3 xronia...

malista: en oligois h dolofonia einai klain main sto elladistan!