
Διότι όλοι έχουμε ψυγείο. Εγώ εχτές δεν είχα παρέα πρόθυμη να με πάει στην παρέλαση να πετάξουμε στραγάλια. Έκανα λοιπόν απόψυξη. Αν δε μένεις πια στο πατρικό σου (οπόταν οι γονείς ασχολούνται με τέτοια) αλλά οι γονείς σου είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δικό τους ψυγείο. Αν πάλι οι γονείς σου είναι σε άλλη πόλη, μπορείς να γίνεις φόρτωμα σε έναν φίλο/η με μεγάλο ψυγείο. Όχι στο ρεμάλι με το μίνι ψυγειάκι που δε χωρά καλά καλά τις μπύρες του.
Ένα μήνα με 2 βδομάδες πριν (ανάλογα πόσο φαγανά είμαστε): Σταμάτα ν’ αγοράζεις πράγματα που διατηρούνται στο ψυγείο και κοίτα να καταναλώσεις ό,τι μπορείς από τα περιεχόμενα του ψυγείου και τις κατάψυξης. Δε λέμε να φας όλο το βούτυρο σκέτο, αλλά σταμάτα ν’ αγοράζεις μπριζόλες και φάε τ’ αποθέματά σου. Ότι δε φαγωθεί θα μεταφερθεί. ΟΚ εγώ δε μπόρεσα να καταναλώσω το μισό κουτί οικογενειακό παγωτό που έχω από το καλοκαίρι και τα 5 κιλά γαρίδες, οπόταν και τα μετέφερα μπρος-πίσω.
Αμέσως πριν: ξεχωρίζουμε τι θα μεταφερθεί και τι όχι. Όχι, δε χρειάζονται μεταφορά τα 10 μπουκάλια κρασί και οι 5 εξάδες μπύρα. Αν είναι κλειστά τα κουτιά/μπουκάλια δε παθαίνουν τίποτα να μείνουν εκτός. Ούτε θα μεταφέρεις τις παγοθήκες ζώον. Θα ξανακάνεις παγάκια μετά την απόψυξη. Οι κλειστές κονσέρβες ντολμαδάκια του Μάλερ δε χρειάζονται ψυγείο, να τις φυλάς στο ντουλάπι. Και οι κρεμμυδοπατάτες/ λεμόνια/ σκόρδα μπορούν να μείνουν εκτός άνετα. Κλείνουμε προσεχτικά τις συσκευασίες που μπορεί ν’ ανοίξουν. Π.χ. την κρυστάλλινη βουτυριέρα την μπλαστρώνουμε με ταινία μη μας φύγει το βούτυρο και το κυνηγάμε.
Σημείο μηδέν: βγάζουμε την πρίζα του ψυγείου και αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες με μπόλικες παλιές κουρελοπετσέτες, βετέξ, πανιά από παλιές φανέλες ή μακό ή σώβρακα ή σκελέες και ό,τι άλλο μας φωτίσει, να ρουφάνε τα νερά που θα βγουν από το λιώσιμο των πάγων. Επειδή τα νερά θα είναι ανάλογα με το λιώσιμο των πάγων της ανταρκτικής, όσες και να βάλεις ΔΕ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ. Βάλε κι άλλες.
Ανάλογα πόσο χάλια είναι το εσωτερικό θέλει και τον χρόνο του. Εμένα ας πούμε είχε το ψυγείο μου ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, με το διακόπτη στο 3 (από 6 που είναι η πιο κρύα διαβάθμιση). Έφυγα λοιπόν το πρωί και γύρισα το βράδυ.
Μετά την καταστροφή: όσα πανιά και να βάλεις η κουζίνα θα έχει νερά. Στύψε πανιά, σφουγγάρισε νερά, ξέπλυνε το βρομερό εσωτερικό του ψυγείου και της κατάψυξης. Π.χ. η δική μου κατάψυξη είχε γαριδοπόδαρα κολλημένα μεσ’ τον πάγο που απελευθερώθηκαν και το ψυγείο μου κολλημένα κρεμυδόφυλλα, παγιδευμένα μέσα σε παχύρρευστα ζουμιά από φρούτα.
Απώλειες τροφίμων: σχδόν μηδέν εκτός από κάτι φριχτά κονσερβαρισμένα ντολμαδάκια που δε τρώγονταν.
Με γεια και ξαναγέμισε τις παγοθήκες.