Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Υποκρίτρια!

Εφτά και μισή το πρωί, στο λεωφορείο. Στουμπηγμένοι μέχρι το μετρό, μετά αδειάζει και κάθομαι. Όλοι καθόμαστε οι όρθιοι και μένουν και πολλές άδεις θέσεις.
Σε δυο στάσεις μπαίνει μια ευκίνητη γρια. Από αυτές που κουβαλάνε τα ψώνια της ημέρας 3 χιλιόμετρα με τα πόδια και δε λαχανιάζουν. Ή που βουτάνε ένα λεωφορείο και κάνουν το γύρο της Αθήνας για να πάνε στη λειτουργία της Αγίας Ελένης στα Γλυκά Νερά επειδή εκεί πάει η ξαδέλφη τους η Πίτσα.
Οχυρωμένη πίσω από τα ακουστικά μου δεν παίζω βλέφαρο. Τόσες άδειες θέσεις έχει, δε θα μ’ενοχλήσει η γρια να κάτσει στη δικιά μου.
Και όμως.! Ακριβώς μπροστά μου σηκώνεται μια κουστουμάτη, λίγο μεγαλύτερη από μένα (καμιά 20ετία μπουαχαχαχαχα) και της δίνει τη θέση της. Όπως παίρνει θέση κρεμασμένη στη χειρολαβή με κοιτάει και της ανταποδίνω τη ματιά μέχρι που να κατεβάσει τη δική της.
Τις σιχαίνομαι κάτι τέτοιες υποκρίτριες. Δε σηκώθηκες για να κάτσει η γιαγιά μωρή. Τόσες άδειες θέσεις είχε, μπορούσε να περπατήσει η γιαγιά μέχρι την πιο κοντινή, εδώ περπάτησε ως τη στάση κουβαλώντας και ολόκληρη βαλίτσα μετανάστη. Για να κάνεις την καλή σηκώθηκες. Για να σε θαυμάσουμε όλοι.
Υποτιμάς τη νοημοσύνη μας έτσι. Ή τη νοημοσύνη και τις ικανότητες της γριάς. Ηλίθια είναι η γιαγιά ή τυφλή να μη μπορεί να βρει τις άδειες θέσεις;
Αλλά φαίνεται εξ’αρχής τι μουχρίτσα είσαι. Κουστούμι- πουκάμισο-μοκασίνι. Ποια γυναίκα ντύνεται σαν άντρας στη δουλειά; Εκείνη που θέλει να φανεί υποτακτική στον προϊστάμενο, να εξομοιωθεί με το πλήθος. Μια yes-woman. Δίχως δική της άποψη, έτοιμη να γίνει χαλί να την πατήσει ο ανώτερος. Μια που θα χρησιμοποιούσε ηλίθια κόλπα για να γίνει αρεστή. Μια γλείφτρα. Μια που θα σηκωνόταν σε μισοάδειο λεωφορείο για να κάτσει μια γριά.
Και μου κατεβαίνεις και στη στάση της Eurobank. Εντάξει, καταλάβαμε τι φοβισμένο μυρμηγκάκι είσαι. Ρίχνω μια υποτιμητική ματιά και προσπερνάω.

13 σχόλια:

patsiouri είπε...

Κάτι αξύριστες άπλυτες πιτσιρίκες από ενορίες που κυκλοφορούν στα λεωφορεία, σηκώνονται ακόμη κι'αν μπούμε εγώ κι'εσύ και κερνάνε τον κόσμο τσιχλίτσα και σου κάνουν πάσα και χριστιανικό περιοδικό της έχεις πετυχει???

dr.SeenG είπε...

1. Η "κοστουμαρισμένη" αφού προσέφερε τη θέση της... μετά έμεινε όρθια για το υπόλοιπο της διαδρομής?????????
2. Το ύφος το οποίο περιέγραψες, το έχω δει σε γυναίκα (γύρω στα 40, άρα όχι μεγάλη...) να με κοιτάει για να μου "φάει" τη θέση.
3. Είμαι από επαρχία κι ευτυχώς δεν έχουμε πολλά τέτοια κρούσματα.
4. Με μια απλή ματιά, έκανες φοβερό ψυχογράφημα ;)
5. Χάρηκα για τη γνωριμία. Σα νεράκι το διάβασα το κείμενό σου

ria είπε...

είναι πολλές αυτές.
συμφωνούν με ότι λες, όσο μαλακία και αν είναι, είναι πρόθυμες να σε εξυπηρετήσουν αλλά μόνο στα λόγια, έργα μόνο αν εξυπηρετούν το δικό τους συμφέρον.
γελάει ο προιστάμενος; γελούν και αυτές, κλάει, έχουν δακρύσει προ πολλού, με μια φράση: πετάει ο γάιδαρος? πετάει!

και δεν υπάρχει και εντομοκτόνο γι' αυτές, να τις ψεκάσεις και να σωθείς!

mahler76 είπε...

ΠΕΣ ΤΑ ΡΕΕΕΕΕ ΧΩΣΕΕΕΕ!!!!

Tanila είπε...

Patsiouri,όχι! Ποτέ! Ευτυχώς! Σε ποιές περιοχές; Μήπως απλά δεν ευδοκιμούν στο κλίμα ανάμεσα ΝΠ και κέντρο;
Παυλου:
1. Ναι!
2. Ενίοτε πρέπει να το έχω κι εγώ, αλλά εγώ είμαι μικροκαμωμένη κι ευέλικτη και τις "τρώω" τις θέσεις.
4. Και που ν'ανέφερα και τι τσάντα κράταγε: δερμάτινο καφέ σακίδιο! Μαύρο κουστούμι και δερμάτινο καφέ σακίδιο! Να κράταγε τουλάχιστον καμιά θηλυκή τσάντα με άποψη/ χρώμα/πριντς, θα της το συγχωρούσα. Χωρίς άποψη, όπως και η ίδια.

Χριστίνα είπε...

κι εγω σαν αντρας ντυνομαι στη δουλεια

σκεφτηκε κατι η γυναικα που εσυ δεν σκεφτηκες γιατι εισαι κακιασμενη σκυλα. μετα ζηλεψες και εκτοξευσες χολη.

Tanila είπε...

Eσύ καλά κάνεις και ντύνεσαι σαν άντρας, αφού δουλεύεις σκουπιδιάρα.

Ανώνυμος είπε...

Και πάω στοίχημα ότι θατανε απο αυτές που σου πάιρνουν τηλέφωνο για να σου πούνε ότι χρωστας το δάνειο(τραπεζήτουλες).Είχα κ γω μία τέτοια οταν δούλευα σε ένα Cattering.Σκύλα.Τι μισούσα.(και φυσικα τι μισω ακόμη)μουτζόκουλη ......

Provato είπε...

κοστούμι φόραγε; μπορεί να ήταν τζιβι τζίβι.

Ανώνυμος είπε...

μαρη, κι εγώ κουστούμι φοράω!!!!

αλλά σιγά μη σηκωνόμουν για να κάτσει η κάθε πατσόγρια....

Dr_MAD είπε...

1) γυναίκες...

2) συμφωνώ με προβατο. να σε μαγνητίσει με το βλέμμα της ήθελε

για τη γυναίκα που δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Κουστούμι φοράνε και ετεροφυλόφυλες, ή αμφιφυλόφιλες, ανάλογα τις απαιτήσεις του εργοδότη. Αλλά, ζαβό μπισκοτάκι, δε νομίζω ότι έχεις στην κατοχή σου αντρικά μοκασίνια. Το κουστούμι το φοράς με ψηλοτάκουνο!
Ή έστω μια μπαλλαρίνα. (για μένα το λέω)

dokisisofi είπε...

Και πως έπρεπε να είναι ντυμένη κατα την άποψή σου?
Έτσι από περιέργεια..